Lovund

Lovund er en øy og et tettsted i kommunen Lurøy i Nordland fylke. Øya ligger vest for Svolvær og sørøst for Træna. Lovund er kjent for sin store lundekoloni som ligger i den steinete skråninga nord på øya.

Tettstedet Lovund, som også kalles Strand, ligger på øyas nordøstlige del. Tettstedet har ca. 470 innbyggere, mens hele øya har et areal på 4,9 km2. Lovund kan også skilte med Lovundfjellet som ruver 625 meter over havet. På klare sommerdager er gjerne toppen av fjellet skjult bak skyer.

Lovund i gammel tid og i dag

Utgravinger gjort helt tilbake til 1937 tyder på at det har bodd folk på Lovund helt tilbake til Steinalderen. I nyere historie var både vekselbruk og fiskebondesamfunn de dominerende næringene på Lovund. Mennene var opptatt med fiske fra småbåter eller sjarker, mens noen var mannskap på skøytene. Kvinnene ble hjemme på småbruket og hadde ansvar for hus og hjem, samt dyrene som gjerne bestod av sauer, geiter og kyr.

På midten av 1900-tallet avtok fiskebondesamfunnet sakte, men sikkert. Ungdommene flyktet fra bygda og innbyggertallet sank fra 1950-tallet til 1970-tallet. På begynnelsen av 1970-tallet snudde trenden da det ble populært med en ny kystnæring på øya, nemlig lakseoppdrett.

Landbruket på øya er i dag svært redusert. Nå for tiden er det kun noen hundretalls sauer som beiter i mark og fjell. I dag er det lakseoppdrett som gjelder og som står for de fleste av arbeidsplassene.

Severdigheter

Lundefuglen

Lovund er viden kjent for sin lundefuglkoloni som faktisk består av nesten 200.000 fugler. Den store dagen, Lundkommardagen, er hvert år den 14. april. Denne datoen er også kjent for å være den første sommerdagen ifølge primstaven, og også dagen da bjørnen kommer ut av vinterhiet sitt. Samme dag forventes det også at lundefuglene vender tilbake til Helgeland og Lovund. Det er ikke hvert år at lundefuglene faktisk ankommer denne dagen, men folkemengden samles og venter på den store ankomsten.

Det er et fantastisk syn når lundefuglene endelig kommer tilbake i samlet flokk for å innta hekkestedene på våren. Her er de til slutten av august. Da forlater de øya og setter kursen mot havet utenfor Norge og Nordsjøen for å leve i sitt rette element.

Kystkultursenteret

Kystkultursenteret på Lovund hadde sin åpningsfest i 1997. Her kan alle besøkende få oppleve stedets fascinerende kystkultur som blant annet består av lundekolonien, utviklingen innen lakseoppdrett, «Lovundkutteren», som er en fiskekutter som ble produsert på Lovund, og selvfølgelig kystkulturen generelt.

Nyt en fantastisk kystopplevelse

Ønsker du en ordentlig kystopplevelse, bør du bestille et opphold på Lovund Rorbuhotell. Her bor du fantastisk til i rorbuer ute ved havet og kan nyte den flotte utsikten både fra rommet ditt og selvfølgelig fra stedets Maaken Restauranten & Bar. Restauranten tilbyr det beste av sesongens råvarer på sin a la carte meny, og når du føler at det er på tide å innta sengen, er det bare å rusle tilbake til rommet og nyte en god natt søvn.

I løpet av oppholdet kan du selvfølgelig bli med på aktiviteter og utflukter i området. Dette er et must, for området kan by på fantastiske opplevelser som blant annet består av dagstur til Træna, kajakk på Lovund, Lundefuglenes rike, fotturer, Kystkultursenteret, vandring i bygda Lovund, båtsafari, øyhopping med sykkel, besøk på industriholmen Naustholmen, havfiske, og til og med havgolf helt ytterst på Lovunds sørligste punkt.

Hvordan komme seg til Lovund?

Lovund kan lett nås med lokale hurtigferger fra Sandnessjøen som går en gang om dagen. Bor du lenger unna, er det flyplass i Sandnessjøen, hvor det tilbys direkteflyvinger fra Bodø, Brønnøysund, Mosjøen, Oslo og Trondheim.

Comments are closed.

[Top]