Sjøgata i Mosjøen

Sjøgata er et historisk og pittoresk område som går langs munningen av elva Vefsna i Mosjøen. Mosjøen er for de fleste kanskje kjent, men for de som ikke er like kjent i Nord-Norge, ligger Mosjøen i distriktet Helgeland i Nordland. Sjøgata kan by på en rekke verneverdige trehus, og er derfor et svært populært turistområde i Nord-Norge. Sjøgata er faktisk blitt tildelt St. Olav Rose, som er et norsk kulturarvs kvalitetsstempel.

Sjøgata har også fått det fengende tilnavnet «En levende historiebok», og det er noe man virkelig får oppleve når man rusler rundt i dette spennende historiske området med fargerike trehus helt tilbake fra 1800-tallet. Her vil du garantert kunne nyte et avslappende besøk, la kameraet få kjørt seg med kanskje noen av de beste bildene du noen gang har tatt, og besøke butikker og kunstgallerier.

Sjøgatas historie

I 1866 åpnet det store sagbruket «Engelskbruket» i den lille og idylliske byen Mosjøen. Dette førte til at området ble svært populært og en stor møteplass. Her møttes plankebrukere fra England, skogbruksfolk fra Odalen, samiske fløtere, fjellbønder fra Sverige som ville gjøre byttehandel, samt skreddere med impulser fra storbyene London og Paris. I dag finner vi ikke lenger engelske plankebrukere i Sjøgata, men stedets brygger, pakkhus, naust, handelsteder og bolighus, i tillegg til en rekke skur og uthus er bevart, og tilbyr i dag det idylliske og historiske området Sjøgata.

Sjøgata etter andre verdenskrig

Etter andre verdenskrig ble Sjøgata sett på som en forfallen bydel og et lite populært område. Stedet ble forbundet ble drukkenbolter og fattigdom. I 1970 ble det sagt i Vefsn Kommunes reguleringsplan at det hele skulle rives. Det var den gang et stort behov for parkeringsplasser og mange ønsket derfor at hele området skulle rives. Heldigvis skjedde ikke dette – det ble protester. Mosjøen fikk stor publisitet over hele landet i «Arkitekturvernåret 1975», og det ble gitt økt bevilgning til å bevare området. Arkitekter, fargespesialister og Riksantikvaren kom inn på banen, og det ble bestemt at området skulle gjøres om til en levende bydel, og at det største huset fra 1862 skulle gjøres om til Kulturverksted med miljøhus og kafe. I 1984 kunne Kulturverkstedet feire sin åpning, og dette er i dag Mosjøens kanskje mest kjente samlingssted.

Innkvartering

Hvis du er på jakt etter innkvartering i Mosjøen, vil du garantert ikke bli skuffet med et opphold i Sjøgata. Her kan du bo på Sjøgatas gjestehus som har fått navn etter familiene som bodde der. Velg blant koselige gjestehus som Gabrielsensgården, Ola Oktoberbrygga og Aabakkengården. Gjestehusene tilbyr et historisk opphold, hvor til og med interiøret er møblert historisk korrekt i forhold til hvordan de tidligere beboerne i Sjøgata bodde.

I Sjøgata kan du også bo på Nord-Norges eldste hotell, nemlig Fru Hagans hotell. Her skrives det historie helt tilbake til 1974. Dette var året da de første overnattings- og bespisningsgjestene ble tatt imot, og det har de blitt siden. Hotellet har faktisk vært eid og drevet av samme familie gjennom 130 år. Hotellet tilbyr også bespisning og drikkemuligheter som inkluderer Ellenstuen og Fruen Bar, Hjørnet Bar og uteservering, samt Restaurant Hagestuen.

Vikgården Landhandel og Kaffebu med historie tilbake til 1880-tallet

Vil du oppleve en landhandel fra 1880-tallet? Da bør du definitivt ta turen innom Vikgården Landhandel og Kaffebu mens du besøker Sjøgata i Mosjøen. Her er både gjenstander, skilt og samleobjekter bevart fra gamle dager, og til og med kaffen får du servert i gammelt service. Her kan du nyte en herlig lunsj i historiske omgivelser, og samtidig kjøpe med deg noen deilige lokalproduserte matvarer fra Helgelandsområdet fra en ekte landhandel.

Comments are closed.

[Top]