Grenselandmuseet i Kirkenes

Grenselandmuseet ligger i Kirkenes by i Sør-Varanger kommune i Finnmark – Norges nordligste fylke. Finnmark strekker seg langs den nordøstligste delen av Norge og grenser til Troms i vest, Finland i sør, Russland i øst, Norskehavet i nordvest og Barentshavet i nord og nordøst. Kirkenes ligger på en halvøy langs Bøkfjorden i Varangerfjorden.

Hva kan vi se på Grenselandmuseet?

Grenselandmuseet ligger omtrent en kilometer fra Kirkenes sentrum, faktisk like ved et flott turområde når man kjører inn til Kirkenes. På Grenselandmuseet vil du kunne lære om Sør-Varanger som grenseområde og møtested. Her tilbys det faste utstillinger som blant annet inkluderer emner som industribygging, historie fra krigen og hverdagslivet til grensefolket opp gjennom tidene. Det tilbys også andre utstillinger, såkalte skiftende utstillinger, som tilbyr innsikt i ulike temaer og emner fra området. Gjennom utstillingene vil du bli tatt med gjennom viktige historiske begivenheter som blant annet inkluderer norsk, finsk og russisk innvandring, spennene gruvehistorie, fornorskning, livet under andre verdenskrig og viktige kulturmøter gjennom årene. Mens du besøker museet kan du også ta turen innom museumsbutikken, hvor du kan kjøpe med deg noen spennende suvenirer eller flotte gaver fra Sør-Varanger, mens den hyggelige kafeen byr på servering med enkel mat og drikke. Grenselandmuseet har også huset en rekke kulturarrangementer i sin flotte foaje, mens det utenfor tilbys benker og lekeplass til glede for barna, samt en morsom labyrint som kan være morsom for hele familien.

En rekke utstillinger fra viktige begivenheter

Utstillingen fra andre verdenskrig er nok kanskje Grenselandmuseet mest populære utstilling. Her blir du tatt med på mange historiske begivenheter under krigen.

Det sovjetiske krigsflyet

Her vil du få oppleve et sovjetisk krigsfly som står i selve sentrum for utstillingen. Dette flyet nødlandet på et vann under kampene om Krikenes i oktober i 1944. Flyet sank, men ble funnet i 1947, og returnert til Russland i 1984. I forbindelse med åpningen av Grenselandmuseet ble flyet gitt i gave fra Russland og dermed ble utstillingen rundt begivenheten skapt.

Livet i gruvene på Bjørnevatn

På slutten av krigen i 1944, nærmere bestemt på høsten når kampene nærmet seg Kirkenes for fullt, måtte lokalbefolkningen flykte inn i gruvene på Bjørnevatn. Faktisk var det hele 2000 – 3000 mennesker som bodde i gruvene gjennom en periode på 2-3 måneder. Da Krikenes ble befridd den 24. oktober 1944 kunne de endelig flytte ut av gruvene. Kirkenes var den første delen av Norge som ble befridd av de sovjetiske soldatene, men før det skjedde, hadde 11 barn rukket å bli født i gruvene under oppholdet.

Utmerkelse fra TripAdvisor

Grenselandmuseet ble åpnet i 1997 og er blitt et meget populært museum. De fleste av museets besøkende er fra Tyskland og Frankrike, samt fra de skandinaviske landene. Utstillingen fra andre verdenskrig sies å være den mest populære, men det bys også på en rekke andre spennende historiske utstillinger.

Grenselandmuseet har virkelig utmerket seg og fått en rekke suverene tilbakemeldinger på reisenettstedetTripAdvisor. Faktisk ble Grenselandmuseet tildelt TripAdvisors fortreffelighetspris i 2015. Med sin spennende og interessante historie fra en rekke aspekter, er det ikke rart at nettopp dette museet er blitt tildelt utmerkelsen. Det er bare å gratulere og oppmuntre til å fortsette den gode jobben med å fortelle Sør-Varangers historie opp gjennom tidene – en historie som vi alltid bør ha med oss og aldri glemme!

Hvordan komme seg til Grenselandmuseet?

Grenselandmuseet kan nås med en fin spasertur fra Kirkenes sentrum som ligger ca. en kilometer fra museet. På turen kan du samtidig nyte fantastisk utsikt over Førstevannet. Kirkenes er jo også Hurtigrutas populære endestopp, og fra kaia tilbys det derfor buss til og fra museet.

Comments are closed.

[Top]