Dette må du vite om nordlyset og her ser du det i Nord-Norge

Har du opplevd nordlyset? Ikke? Da er det ingen bedre plass å se det enn i Nord-Norge.

Hva er egentlig nordlys?

Nordlys er det fantastiske lysfenomenet som oppstår når energirike partikler slynges fra Sola mot Jorda. Selv om vi føler at det er like over oss, oppstår nordlyset i den øvre polare atmosfæren, faktisk hele 80 til 500 kilometer fra jordoverflaten.

Nordlyset kan opptre i en rekke ulike former og farger som dekker hele spekteret fra ultrafiolett til infrarødt.

Nordlysets latinske navn er Aurora Borealis. Når det samme fenomenet oppstår på den sørlige halvkule, kalles det sydlys, mens den felles betegnelsen er polarlys.

Når kan man se nordlyset?

Mange er nok kjent med at Nord-Norge kan by på den beste nordlysopplevelsen, men hvor i Nord-Norge skal man reise for å se det beste av det beste, og kan man se nordlyset når som helst?

Nordlyset er et fenomen som oppstår på høst- og vinterstid. I perioden 21. september til 21. mars er det alltid mørkt etter kl. 18.00, og på klare netter er det like stor sjanse for å se nordlyset i hele denne perioden. Husk at det er for lyst å se nordlyset fra midten av april til midten av august i Nord-Norge.

Det sies at man har størst sjanse for å se nordlyset etter kl. 18.00 på ettermiddagen. Størst sjanse er det mellom kl. 22.00-23.00 på kveldstid (vintertid). Det sies også at om du ser nordlyset kl. 19.00, vil det være store sjanser for at det kommer tilbake opptil flere ganger. Dessverre minskes sjansene etter kl. 01.00 om natten, selv om sjansen fortsatt er der.

Og hvorfor nettopp Nord-Norge? Jo, fordi det er nordlys i Nord-Norge nesten hver kveld. Noen ganger er det så svakt at du ikke kan se det, men du har likevel svært gode sjanser til å få oppleve nordlyset i denne delen av Norge.

Hvor er de beste stedene å se nordlyset?

Nordlyset kan faktisk oppleves i hele Norge, men sjansene er absolutt best i Nord-Norge, samt på Svalbard. Faktisk treffer nordlys-beltet Nord-Norge i den vakre øygruppen Lofoten og strekker seg langs kysten helt opp til Nordkapp. Du vil se det samme nordlyset hvor enn du er på denne kyststrekningen, men ut fra hvor du er, kan du se det fra ulike vinkler. Populære steder for å oppleve nordlyset inkluderer blant annet Alta, Tromsø, Bodø, Kirkenes, Bardu, Harstad, Vesterålen, Narvik, Helgeland og selvfølgelig Svalbard.

Er det nordlys-garanti i Nord-Norge?

Nordlyset kan naturligvis ikke garanteres, men for at du skal slippe å stå ute hele natten for å vente, finnes det så absolutt noen gode tips for at det hele vil bli til en opplevelse som du sent vil glemme!

Organisert nordlystur

Hvis du ønsker å se nordlyset, kan det anbefales å bli med på en organisert nordlystur. Her er ofte både klær og varmekilder inkludert, og du kan velge blant en rekke alternativer. Turene går gjerne med båt, bil eller minibuss. Guidene vet selvfølgelig hvor det er klarvær og jakter på nordlyset langs fjorden eller i innlandet– en stor opplevelse i seg selv!

Du kan også bli med på turer med scooter, pulk eller hundekjøring. Dette er en også morsom og spennende opplevelse i seg selv, og hvis nordlyset skulle vise seg, vil du som regel befinne deg på et fantastisk sted ute i naturen og få en førsteklasses opplevelse.

På tur på egenhånd

En annen mulighet er å leie ski. Nyt en deilig skitur langs preparerte løyper med hodelykt, eller legg turen til lysløypa. Men husk; det er størst sjanse for å se nordlyset i klarvær!

Comments are closed.

[Top]