Ekkerøy

Ekkerøy ligger i Varangerfjorden i Finnmark og kan skilte med å være et av Norges eldste fiskevær. Det gamle fiskeværet ligger i Vadsø kommune, ca. 15 kilometer øst for byen Vadsø.

Litt historie

Gjennom historien har befolkningen i Ekkerøy vært mer norsk og kvensk enn samisk, og økonomien har vært basert på fiske og jordbruk. I dag bor det omtrent 40 personer i bygda – ja, faktisk ikke mer, og det er i dag turisme som utgjør mye av økonomien.

Ekkerøy er et av de få stedene i Finnmark hvor vi kan se bygninger fra før andre verdenskrig. Da den tyske hæren trakk seg tilbake fra Litsafronten og Kirkenes i slutten av 1944, brente de dessverre de fleste av fylkets bygninger. Heldigvis overlevde mange av bygningenesom lå på nordsiden av Varangerfjorden. Grunnen til dette var at russerne kom så raskt at de tyske styrkene flyktet vestover for å komme seg over Tanaelva, noe som heldigvis førte til at de ikke fikk tid til å adlyde ordren om å ødelegge alle bygningene.

Fra øy til halvøy

Som endingen «øy» i navnet indikerer, var Ekkerøy opprinnelig en øy. I dag er Ekkerøy en halvøy som er tilknyttet Varangerhalvøya med en smal hals fra tettstedet Valen, hvor det tilbys veinett ut til den idylliske halvøya.

På nordsiden av Ekkerøy ligger neset Varnes, mens Skagodden ligger på den østlige spissen av halvøya. Bukta på den nordøstlige siden av halsen,som knytter Ekkerøy til fastlandet, kalles Yttersida, mens bukta på den sørvestlige siden kalles Innersida.

Ekkerøy er viden kjent

Ekkerøy har fått det vakre tilnavnet «Varangerfjordens perle», og det er ikke rart! Her bugner det av vakre sandstrender, hvor besøkende kan sole seg og leke, eller om man er en riktig «nordlending» – kanskje ta seg et iskaldt bad.

Stedet er også svært populært for fugletittere. Faktisk er Varangerfjorden og Ekkerøy svært godt kjent for sitt fantastiske fugleliv.

Fjorden kan også skilte med å være en av Norges mest fiskerike fjorder, og faktisk har kongekrabben fått sitt norske navn herfra, etter å ha immigrert fra Murmansk.

Kjeldsenbruket

Besøker du Ekkerøy på sommerstid, bør du ta deg en tur til Kjeldsenbruket. Dette er et gammelt fiskebruk som stod igjen i Finnmark etter andre verdenskrig. I dag er det et flott museumsanlegg som består av en kai, pakkhus, trandamperi, egnebuer og sløyeskur. Kjeldsenbruket hadde sin oppstart i 1911. Da var det fiskeoppkjøperen K.M. Kjeldsen fra Vadsø som hadde driften. Fra 1935 var det sønnen til hans senere kompanjong, Ove Olsen, som drev stedet. Hans navn var Arne Olsen, og frem til 1969 ble det drevet både trandamperi, fiskebruk og butikkpå stedet. Det har også vært rekefabrikk her. I dag tilhører Kjeldsenbruket Varanger Museum. De fleste av bygningene er i dag restaurerte, men med et besøk her, kan du likevel få følelsen av hvordan det en gang var i dette gamle fiskeværet. Her kan du besøke den gamle butikken, som også har kafe, og se huset hvor Arne Olsen og hans familie bodde da de drev butikken.

Amundsen-bruket

I gamle dager ble fisken som fiskerne fanget levert til stedets to væreiere, nemlig Kjeldsenbruket og Amundsen-bruket. Etter fisken var tatt i mot og bearbeidet, ble den kjørt ut til fiskehjellene for å tørkes. Fortsatt den dag i dag, kan vi se fiskehjeller som står igjen fra gamle dager. Som nevnt er Kjeldsenbruket i dag museum, mens Amundsen-bruket i dag består av rorbuer som byr på herlige overnattingsmuligheter. Det står det heller ikke på sjarmfulle bespisningsmuligheter. Det er bare å rusle ut på brygga og besøke restauranten Havhesten som byr på servering i fiskebruket.

Comments are closed.

[Top]