Hurtigrutemuseet

Hurtigrutemuseet finner vi selvsagt på det stedet der hurtigruten ble født, nemlig i Stokmarknes i Nordland fylke, nærmere bestemt på Richard Withs plass på Nordnes.

Stokmarknes er en liten by med beliggenhet på Hadseløya i Hadsel kommune. Stedet fikk bystatus i 2000 og har i dag i overkant 3300 innbyggere. Byen er kjent som hurtigrutas hjemsted, og Hurtigrutemuseet har derfor fått sin plass ved hurtigrutekaia i Stokmarknes.

Åpning og flytting

Ideen om Hurtigrutemuseet ble skapt allerede i 1980, men det var først 13 år etter at museet endelig kunne åpne dørene.

Hurtigrutemuseet feiret sin åpning den 2. juli 1993, faktisk på 100-årsdagen til den første seilingen med DS «Vesteraalen» fra Trondheim.Samferdselsminister, Kjell Opseth, stod for den offisielle åpningen, og museet lå da i Vesteraalens Dampskibsselskabs gamle direktørbolig. Dagen etter den offisielle åpningen, fikk Hurtigrutemuseet en storslått gave fra Ofotens og Vesteraalens Dampskibsselskab. Gaven var ingen ringere enn den pensjonerte hurtigruta MS «Finnmarken» som hadde sin første seiling i 1956. Skipet ble således en stor del av museet.

Noen år senere, i 1999, kunne alle glede seg over nye lokaler for Hurtigrutemuseet. Museet ble da flyttet til Hurtigrutens Hus som ligger ved hurtigrutekaia.

Litt om hurtigruta

Hurtigrutaer nok velkjent for alle som bor i Norge, men den er også viden kjent verden over. Turister fra alle verdens land kommer til Norge for å reise med Hurtigruta og for å oppleve vårt fantastiske naturlandskap og trolske severdigheter, samt Norges større og mindre byer.

Hurtigruta går fra Bergen til Kirkenes og byr på en fantastisk opplevelse langs Norskekysten. Seilingen har fått tilnavnet «verdens vakreste sjøreise», så det er kanskje ikke så rart at turen er blitt superpopulær både i inn- og utland.

Inne på museet

Gjennom mer enn 100 år har Hurtigruta vært riksvei nr. 1. Med et besøk på museet vil du bli tatt med gjennom Hurtigrutas historiemed en vandring gjennom de ulike avdelingene, som blant annet inkluderer postlugaren, lasting og lossing, samt sikkerhet og navigasjon.På museet vil du også få et generelt historisk tilbakeblikk. Du vil lære om sjøfartens betydning, hvilke skip som har vært i Hurtigrutas tjeneste, lære om Risøyrenna, krigsforlis, erstatningsruta, ulykker og forlis, samt lære om skipenes enkelthistorie og om hurtigruteskipenes utvikling. Og sist, men ikke minst, gå om bord i det gamle hurtigruteskipet MS «Finnmarken». Et besøk på Hurtigrutemuseet er både spennende, interessant og rørende, og er så absolutt anbefalt. Ta gjerne med barna, her er det mye spennende å se for hele familien.

MS «Finnmarken»

Det gamle hurtigruteskipet MS «Finnmarken»,som ble gitt i gave til museet dagen etter åpningen, ligger på land ved siden av museet, og er en som sagt en stor del av dette enestående museet. Skipet ble bygd ved Werft Blohm & Voss i Hamburg, Tyskland. MS «Finnmarken» var faktisk det andre hurtigruteskipet som ble bygdav dette selskapet. Gjennom andre verdenskrig gikk dessverre mange av våre hurtigruter tapt, og MS «Finnmarken» ble det niende nye skipet etter krigen. Skipet ble sjøsatt og satt i hurtigrutetrafikk i 1956, og bortsett fra noen verkstedsopphold på grunn av noen småkollisjoner, grunnstøtinger og moderniseringsbehov, seilte skipet som hurtigrute helt fra 1956 til 1993.

Overnatting i Stokmarknes

Hvis du er på jakt etter overnatting i Stokmarknes, bør du sette kursen mot Vesterålen Kysthotell. Hotellet ligger i Stokmarknes og i hjertet av Lofoten & Vesterålen. Det er kort avstand til både flyplass og sentrum.

Hotellet åpnet i 1990, og ønsker både besøkende og fastboende velkommen til et herlig opphold. Her kan du overnatte i hotellrom, suiter, i rorbuer eller i Nordlandshus.

På stedet vil du også finne Restaurant Bølgen som serverer deilige retter med smak fra Vesterålen.

Comments are closed.

[Top]