Bolga

Bolga er øya på Helgelandskysten som kan skilte med det karakteristiske og spisse Bolgfjellet som ruver 339 meter over havet. Fjellet går helt fra øyas nordøstlige spiss til øyas sydvestlige spiss. Faktisk er fjellet blitt brukt som seilingsmerkeblant alle som har ferdes langs skipsleia gjennom tidene.

Øya ligger helt ytterst i kommunen Meløy i Nordland fylke og har et areal på 2,4 km2. Bolga har kun 100innbyggere, men byr på et levende kystsamfunn med herlig mat, i tillegg til vakre og spennende naturopplevelser.

Historie

Bolga er en del av 365 øyer som utgjør Bolgværet. Det er uvisst hvor langt tilbake i tid det har bodd folk på øya, men det er gjort funn av vikinggraver her, så vikingene har nok i alle fall ferdes i området. På grunn av øyas form og nærhet til fiskefelt har dette vært et populært sted for beboelse i lang tid tilbake. Frem til 1960-tallet var Bolgværet svært ettertraktet og det bodde mange mennesker ute på de ulike øyene. Etter 1960-tallet ble det stor fraflytning fra Bolgværet, men husene er der fortsatt. Noen av dem er blitt vel ivaretatt og benyttes som blant annet hytter, mens andre dessverre er blitt glemt og gått til grunde. I dag er Bolgværet fortsatt i bruk med oppdrettsanlegg som ligger tilbaketrukket til ute blant øyene.

Et lite fiskevær med herlig sjarme

De fleste av innbyggerne bor på sørøstsiden av øya. Her vil du finne enfin blanding av gamle, velbevarte nordlandshusog nyere hus, sammen medvakre hager og frodig mark. På nordsiden av øya består landskapet av kupert og ubebygd terreng. Hovednæringen på Bolga er i dag havbruk som inkluderer lakseoppdrett, fiskebruk og fiske.

Attraksjoner og aktiviteter

Selv om Bolga ikke er en særlig stor øy og heller ikke har særlig mange innbyggere, er det ikke mangel på attraksjoner og aktiviteter på øya.

Kajakk

På Bolga kan du bli med på kajakk-kurs og kajakkturer, men også leie kajakk på egenhånd. Her er det muligheter for både nybegynnere og mer erfarne. Nybegynnere kan bli med på en tretimers tur i den mer skjermede skjærgården, mens erfarne kajakkpadlere kan bli med på en to dagers padletur som byr på fantastiskutsikt innover Svartisen og fjellene på fastlandet. Med sistnevnte tur vil du også få tildelt et våtkort som lar deg leie kajakk og padle på egenhånd senere.

Bolgtinden

Alle som elsker å gå tur i fjell og mark, bør bli med på en fjelltur opp til den 339 meter høye Bolgtinden. Dette er en nokså kort, men morsom og bratt fjelltur. På toppen venter det deg fantastisk utsikt over omtrent hele Nordlandskysten. Det tar vel en time å komme seg opp, og på turen kan du forvente deg å klatre etter et rep, ta deg over en egg og vasse i myr. Turen har ingen store farer, er svært underholdende og er egnet både for folk i god til middels og dårlig form. Hele turen tar ca. 2-3 timer og kan også gjøres på egenhånd, bare ta en prat med lokalbefolkningen først.

Bespisning og overnatting

Bolga Brygge består av Kroa og Servicebygget, samt fem flotte to etasjes hus og leiligheter som til sammen kan huse 56 overnattingsgjester. Her bor du i fantastiske omgivelser rett ved havet med utsikt mot Atlanterhavet rett fra vinduet. Under oppholdet kan du oppleve både fiske i havet og kajakkpadling langs kysten, mens bespisning og drikke kan nytes på Kroa som også tilbyr fantastisk utsikt over havgapet fra sine flotte panoramavinduer.

Bolga Brygge vil garantert tilfredsstille enhver smak som er sugne på å oppleve den enestående naturen som vårt vakre land har å tilby i nord.

Comments are closed.

[Top]