Gamvik Museum

Gamvik ligger i Finnmark, nærmere bestemt på den nordøstlige delen av Nordkynhalvøya, som kan skilte med å være det nordligste fastlandet i Europa. Helt tilbake til middelalderen har Gamvik vært et svært viktig fiskevær, men etter krigen vokste både Mehamn og Kjøllefjord som fiskevær, og Gamvik var ikke lenger det største.

Gamvik fiskevær er i dag en rolig plass som består av omtrent 180 innbyggere. Men stedet har et viktig museum, nemlig Gamvik Museum, som byr på utstillinger som forteller om områdets rikholdige og interessante historie både før og etter krigen.

Gamvik Museum ble grunnlagt av Gamvik Museums- og historielag i 1978. Som navnet tilsier ligger altså museet i Gamvik. Det som også kan sies å være litt spesielt med dette museet, er at det var bygdefolket som samlet seg og satt i gang et stort engasjement for å samle bilder, fotografier og gjenstander til samlingene på museet. Museet har siden 1998 vært lokalisert i det nedlagte «Brodtkorbbruket» i Gamvik. Før dette holdt museet til i lokalene til Gamvik skole.

Opplev Gamviks lokalhistorie

På Gamvik Museum vil du få oppleve områdets interessante lokalhistorie som går så langt tilbake i tid som for ca. 10 000 år siden da isen smeltet og den første befolkningen slo seg ned i området. Museets historie går helt fra denne tidsepoken og frem til siste del av 1900-tallet når kongekrabben immigrerte til området.

Kanskje du ikke er så kjent med Gamvik og området rundt, men her er det faktisk litt av hvert som har skjedd gjennom årenes løp. Museet tar for seg en rekke hendelser som blant annet inkluderer heksebrenning på 1600-tallet, hendelsen i 1903 da hvalfangststasjonen ble rasert, og slutten på andre verdenskrig da tyskerne brant alle hus og senket alle båter.

Dette er begivenheter og hendelser som kan stikke i hjertet, men som vi ikke bør glemme. Det er tross alt viktig å kjenne vårt lands historie, både på godt og vondt.

På Gamvik Museum vil besøkende også få innsikt i hvordan livet og arbeidet på fiskebrukene i områdene foregikk i tiden etter krigen. Besøkende med stor interesse for dyre- og fuglelivet kan også glede seg, for her vil du også få vite mer om områdets dyr, fugler og fiskearter.

Museet ligger faktisk i et tidligere fiskebruk og kan skilte med en utrolig utsikt ut mot havgapet i Barentshavet, noe som skaper perfekte omgivelser for en reise gjennom historien i Gamvik.

Selvfølgelig har også Gamvik Museum en kafe og en museumsbutikk. Bøkkerbua Kafe tilbyr selvbetjening med kaffe og kaker i sommersesongen, mens man i museumsbutikken kan kjøpe lokalt håndverk.

Faktisk er Gamvik Museum verdens nordligste museum på fastlandet!

Brodtkorbbruket

Gamvik Museum ligger som sagt i dag i det gamle Brodtkorbbruket. Familien Brodtkorb hadde mange fiskebruk og butikker langs flere steder langs Finnmarkskysten. Familien var fra Vardø, men kom til Gamvik på 1840-tallet og startet både butikk og to fiskebruk. Dessverre, og i likhet med de fleste andre bygninger i området, ble også Brodtkorbbruket brent ned av tyskerne da de trakk seg ut av Finnmark i 1944. Brodtkorbbruket ble gjenoppbygd i en 10-års periode fra 1946 til 1956. I 1969 oppstod det dessverre et krakk i tørrfiskmarkedet, og driften ble nedlagt på grunn av dette. Bygget ble kjøpt opp av kommunen på 1980-tallet, restaurert og huser altså i dag Gamvik Museum. Og med det, ble heller ikke Brodtkorbbrukets historie glemt, for en stor del av Gamvik Museum huser også byggets funksjon og historie i løpet av årene.

Det er lett å få øye på det hvite bygget som flørter med bølgeskvulpet i Barentshavet, og bygget har i dag fått status som et verneverdig teknisk-industrielt kulturminne.

Comments are closed.

[Top]